
Mange er i tvivl om, hvorvidt de skal købe eller lease deres næste bil, og der er en række faktorer, der er værd at analysere, inden man beslutter sig. Der kan være en del penge at spare ved at vælge den rigtige løsning.
De senere år er leasing blevet mere udbredt, og på grund af de høje afgifter, der er på biler i dag, kan leasing være en god forretning i nogle tilfælde.
I andre tilfælde er køb en bedre mulighed, og det kommer an på din situation, hvilken løsning der passer bedst til den enkelte.
Uanset hvad anbefaler vi dog, at du kontakter os, hvis du er i tvivl om, hvad der er den bedste løsning for dig. Så hjælper vi dig til at finde den optimale måde for dig at anskaffe en ny bil.
Dit forbrug af kilometer
Hvor langt du regner med at køre om året har betydning for, om det er mest fordelagtigt for dig at købe eller lease din nye bil. Hovedreglen er, at hvis du kører langt, er det en god ide at købe bil, mens det hælder i leasings favør, hvis du ikke kører så langt.
Grunden til dette er, at leasingaftaler som udgangspunkt har en kilometerbegrænsning i kontrakten, som sætter et loft over, hvor langt du må køre i bilen om året. Standarden for denne kilometerbegrænsning er 15.000 kilometer om året, og det er denne grænse, du som udgangspunkt skal have med i overvejelserne.
For de fleste vil 15.000 kilometer være nok, men gennemsnittet pr. dansker med bil er om 16- eller 17.000 kilometer om året. Derfor er ens eget kilometerforbrug værd at tage med i regnestykket.
Hvor ofte du vil skifte bil

Med en leasingaftale vil du skulle skifte bil med jævne mellemrum, da leasingaftaler typisk løber over 2 eller 3 år, og man altså skal levere bilen tilbage, når leasingaftalen udløber.
Det regelmæssige bilskift er ikke for alle, og foretrækker man at køre i den samme bil så længe som muligt, er køb en mere oplagt mulighed.
Er man på den anden side glad for den driftssikkerhed og garanti, der følger med en ny bil, bør man overveje leasing og muligheden for kontinuerligt at få en ny bil at køre i.
Graden af ansvar
Når du køber en bil, så er det din, og du skal selv stå for at finde servicecenter, mekaniker og alt det andet, der nu har med vedligeholdelse af en bil at gøre.
Derfor skal det også tages med i ligningen, hvad du kommer til at bruge bilen til, hvor meget det slider på den, og om du har lyst til at stå for alle disse ting.
Bruger man sin bil til aktiviteter, der kan slide meget på bilen eller interiøret, risikerer man at komme på kant med leasingaftalen, fordi bilen skal leveres tilbage efter endt kontrakt i god behold. Noget brug af bilen passer altså bedre til køb end leasing.
I leasingaftalen er altid inkluderet service, så det for dig blot handler om at finde tiden til det.
Udefra kommende faktorer

Det er også værd at holde sig udefra kommende faktorer for øje, når man overvejer køb eller leasing af en bil. Det er på grund af den måde de to måder at anskaffe sig bil på er struktureret.
Leasing indebærer en kontrakt, som skal overholdes, også selvom leasingtagers forhold ændrer sig og ikke længere passer lige så godt til kontrakten, som da den blev indgået.
Som nævnt tidligere er der eksempelvis oftest en kilometerbegrænsning på, hvor langt man som leasingtager må køre i bilen om året, og noget som en flytning eller et nyt arbejde kan påvirke, hvor langt man kører årligt.
Det er selvfølgelig svært at vurdere, hvorvidt noget, der umiddelbart ikke har med bilen at gøre, vil ændre sig, men man kan vurdere, hvor stor chancen for eksempelvis nyt job eller flytning er og tage det med i overvejelserne.
Bilens pris
Det præcise regnestykke er selvfølgelig forskelligt fra bil til bil og aftale til aftale, men der er en tommelfingerregel at holde fast i. Hvis bilens pris er mere end 300.000 kroner, er der en god sandsynlighed for, at leasing er billigst.
Det skyldes den måde det danske afgiftssystem er skruet sammen og den afskrivning, der er på bilens værdi.
Dette er også en af grundene til, at mange dyrere biler herhjemme er leaset, fordi de ofte overstiger denne tommelfingerregel på 300.000 kroner. Dog er det værd at bemærke, at det blot er en tommelfingerregel, og der kan altså være situationer, hvor køb af en bil til mere end 300.000 kroner er den bedste løsning.
Hos Motorpoint hjælper vi altid til at finde den bedste måde at finansiere din nye bil, så kontakt os for at høre, hvad vi kan gøre for dig.
Fejl: Kontaktformular ikke fundet.