Sådan foregår leasing – helt konkret

Sådan foregår leasing – helt konkret
Sådan foregår leasing

Selvom leasing er kommet for at blive, er der stadig en del herhjemme, der ikke er helt med på, hvordan leasing egentlig foregår. Derfor har vi lavet denne lille tekst om, hvordan det helt konkret foregår, når man skal lease en bil.

Først er det dog værd at nævne, hvorfor leasing i det hele taget er en god ide – bare i den korte version.

Leasing er nemlig skruet sådan sammen, at man som leasingtager slipper for at betale en del af den høje registreringsafgift, vi har i Danmark. I og for sig er det nemlig virksomheden, der leaser bilen ud, der formelt ejer bilen, og derfor har du som leasingtager ikke pligt til at registrere bilen og betale afgiften.

En del af registreringsafgiften bliver sendt videre til leasingtager, men det er stadig væsentligt mindre end man ville skulle betale, hvis man købte bilen selv.

 

To slags leasing – find den rette

Nogle finder først drømmebilen og derefter måden at anskaffe sig den, men i dette eksempel tager vi det omvendt. Du har besluttet dig for, at det skal være leasing, fordi det passer godt til din situation, og her skal du så træffe et valg.

De fleste har i en eller anden sammenhæng hørt ordene leasing, flexleasing eller splitleasing. Som udgangspunkt er der dog kun 2 former for leasing. Der findes operationel leasing og finansiel leasing.

Operationel leasing

Ved operationel leasing forstår man en leasingaftale, hvori det er aftalt, at leasingtager(du) ved leasingaftalens ophør stiller bilen tilbage til leasinggiver(forhandleren). I en operationel leasingaftale er der som udgangspunkt altid en serviceaftale inkluderet, men derudover kan der tilkøbes forskellige services såsom, dæk, forsikring, vægtafgift og brændstof.

Operationel leasing minder meget om en lejeaftale og tilbydes overvejende på fabriksnye biler.

Finansiel leasing

Ved finansiel leasing forstår man en leasingaftale, hvori der er aftale om, at leasingtager ved leasingaftales udløb skal henvise en CVR registreret køber af bilen, og at køber ikke må have relationer til leasingtager. Du skal altså typisk have en bilforhandler (eller anden virksomhed) til at købe bilen, når leasingperioden er slut. En finansiel leasingaftale har som udgangspunkt ingen serviceaftale inkluderet, og der vil som udgangspunkt heller ikke være mulighed for at tilkøbe services til aftalen.

Finansiel leasing minder mest om en bankfinansiering og tilbydes overvejede på brugte biler.

 

Find drømmebilen – gør det selv eller få hjælp

I vores eksempel har du fundet ud af, at du skal lease din næste bil, og nu skal du finde den – drømmebilen! Har du allerede kontakt til en bilforhandler, der tilbyder leasing, kan denne helt sikkert hjælpe med at finde den rette bil til dig.

Der findes endda steder som www.leasing.dk, der specialiserer sig i leasing af biler, og det er gode steder at begynde med at kigge efter din nye bil.

Alternativt er der også mulighed for at kigge til udlandet efter biler, der kan hentes til Danmark. Det er muligt at lease en bil, der allerede er betalt dansk afgift på, men staten kræver et gebyr for at løfte afgiften ved eksport, og derfor vil disse biler ikke være et oplagt valg.

Kig derfor mod eksempelvis Tyskland efter biler, der kunne være interessante for dig. Her er det værd at bemærke, at det er forskelligt, om der er betalt afgifter og især moms på bilen. Hvis den tyske forhandler har betalt moms, vil du få regningen i form af en merpris, og du vil også skulle betale moms i Danmark – altså vil du skulle betale moms to gange.

Bliver vi i eksemplet med Tyskland, skal du derfor kigge efter biler, der er ”MwSt. Ausweisbar” – er bilen det, slipper du for den tyske moms.

 

Kontrakten og nøglebegreberne

Kontrakten og nøgleudlevering ved leasing

Din drømmebil er fundet, og den skal leases – så skal der laves en leasingkontrakt. Når du laver og underskriver kontrakten, vil du selvfølgelig kunne spørge forhandleren om det, du er i tvivl om, men vi vil alligevel gå gennem nogle af de vigtigste begreber, så du er godt forberedt.

Udbetaling

Leasinggiver skal bruge penge på sådan noget som transport af bilen fra udlandet og hjem, eventuelt ekstraudstyr og en nedbringelse af bilens restværdi. Udbetalingen kan forstås som leasingselskabets sikkerhed i leasingperioden. Du får ikke udbetalingen tilbage, når du afleverer bilen tilbage, men jo højere en udbetaling, jo mindre en månedlig ydelse for dig.

Depositum

Det er mest udbredt ved dyrere biler der er leaset for kortere perioder, at betale et depositum. Depositum skal ses som en konverterbar udbetaling. Det betyder at når leasingaftalen er afsluttet og der er henvist en CVR registreret 3. part til bilen, så tilbagebetales depositummet til leasingtager. Et depositum henstår til sikkerhed for bilens værdi og derfor tilskriver leasingselskabet også depositummet en renteeffekt, således at din ydelse får samme niveau som ved en udbetaling. Bilen beholder derved sin værdi uden stor afskrivning på en kort tidshorisont. Depositum ses typisk i leasingaftaler på specielle sommerbiler som Porsche og Ferrari.

Etableringsomkostninger

Etableringsomkostninger afholdes af leasingtager og dækker over en panthaverdeklaration, omkostningerne til udarbejdelse af kontrakten samt nummerplader.

Leasingydelse

Ydelsen er det, du betaler hver måned – den er sammensat afgift til staten, forrentning og reduktion af bilens værdi. Og så er der moms oveni.

Restværdi

Det er kun i en finansiel leasingaftale, at restværdi kommer i spil. Det er fordi ved finansiel leasing har leasingtager forpligtet sig til at henvise bilen til tredjepart, som køber bilen til et aftalt beløb. Afhængigt af ydelsen, restværdien og salgsprisen risikerer leasingtager et tab, fordi det er leasingtager, der skal betale, hvis tallene ikke går op – er bilen faldet for meget i værdi, kan der altså komme en efterregning.

Hvad der også er at finde i kontrakten er elementer som serviceaftaler, brugeraftaler, kilometerbegrænsninger, forsikring, opsigelse, og den slags ting.

Her er det meget individuelt, hvad der er med i den enkelte aftale, og hvad du som leasingtager har brug for. Typisk vil der være en kilometerbegrænsning, og standarden her er 15.000 km pr. år, men det er ikke garanteret. Service vil du få som servicebogen kræver, men der kan være ekstra elementer med i serviceaftalen, som er værd at holde øje med.

Det er en god ide at tale med leasingudbyderen om, hvad der er med i kontrakten af disse ting, samt hvad du reelt har behov for i den periode, du leaser bilen.

 

Nyd tiden i din drømmebil!

Leasing af din drømmebil

Fordi leasing typisk er billigere end at købe en bil, er det også for de fleste muligt at opgradere i forhold til den model og det mærke, man ellers ville købe. Derfor udnytter mange muligheden for at få en af de lidt federe biler, som de leaser i stedet for at købe.

Hos Motorpoint er vi glade for biler, og vi kan godt forstå denne tendens med at sigte lidt mod drengedrømmen, når muligheden byder sig!

Derfor er der kun tilbage for dig, når du har valgt bil, leasing og underskrevet kontrakten at sætte dig bag rattet og nyde kilometerne på landevejen.

Fejl: Kontaktformular ikke fundet.

Tags:

Fandt du ikke det, du søgte?

Hos Motorpoint er vi vilde med biler! Vores bilspecialister kan derfor helt sikkert hjælpe dig med at finde netop din drømmebil. Tøv derfor ikke med at kontakte os.