
Biler er fantastiske, de får os derhen, hvor vi gerne vil nå til, og så kan de være utroligt sjove at manøvrere og køre i. Der er mange fabelagtige bilmærker, der har lavet fænomenale biler gennem tiderne, og et af de mærker er Audi.
Vi kender nok alle de fire ringe, der udgør Audi-logoet, og Audi-leasing er en populær løsning for vores kunder her hos i Motorpoint, men hvad betyder de ringe egentlig?
Herunder giver vi jer lidt historisk kontekst til jer, der vil købe eller lease Audi, eller som bare er interesserede i et af verdens mest kendte bilmærker.
Det har intet med OL at gøre
Når man tænker på ringe, der sidder sammen, er der en anden godt 100-årig institution, der dukker op for ens indre blik – De Olympiske Lege. De fem ringe i hver sin farve, som symboliserer ”de fem kontinenter i verden forenet af den olympiske ånd, mens de seks farver er de farver, der findes på alle flag i verden netop nu,” som Pierre de Coubertin i 1931.
Folkene bag De Olympiske Lege sagsøgte faktisk i 1995 Audi, fordi de mente, at bilfabrikantens logo mindede for meget om olympiadens, men søgsmålet var forgæves.
I stedet har det noget at gøre med virksomhedens ophav, som i den grad har noget med August Horch at gøre – og faktisk også en dansker, men det kommer lidt senere.
Hvem er August Horch?
August Horch var en driftig mand. Han stiftede virksomheden A. Horch & Cie. Motorwagenwerke AG, som lavede motoriserede køretøjer. Det gjorde han i 1904, men allerede fem år efter var han kommet på kant med andre i virksomheden og blev presset ud af det firma, han selv havde været med til at stifte – og som bar Horchs eget navn.
Derfor måtte der en ny virksomhed til, og den blev først døbt August Horch Automobilwerke GmbH, men det var ikke uden problemer. Faktisk var Horchs eget navn problemet, fordi en tysk domstol afgjorde, at ’Horch’ var et varemærke, og derfor tilhørte det A. Horch & Cie Motorwagenwerke AG, som jo var den virksomhed, August Horch selv var blevet skubbet ud af.
Så måtte den nye virksomhed skifte navn, og fordi ’Horch’ på tysk betyder ’lyt’, og ordet på latin er ’audi’, blev navneændringen altså til, at virksomheden skulle hedde Audi i stedet. Helt formelt blev det til Audi Automobilwerke GmbH Zwickau.
Så kom Jørgen!
I august 1928 købte danske Jørgen Skafte Rasmussen en majoritetsdel af Audi, men året efter skete der ting og sager på børsen i USA – det store bankkrak og den efterfølgende depression smittede af på hele verdens økonomi, og motorcykler (som var en stor del af Rasmussens DKW-fabrik) og personbiler var ikke øverst på listen, når man skulle bruge penge.
Derfor blev hr. Rasmussen nødt til at indgå en alliance med andre fabrikker, som sammen skulle danne Auto Union.
Auto Union bestod af Audi (August Horchs anden virksomhed), DKW, Horch (Horchs første virksomhed) og så bil-delen af virksomheden Wanderer. Og det er netop disse virksomheder i netop denne rækkefølge, Audi-logoet symboliserer.
Egne mærker lidt endnu – og ingen Audi!

Selvom de fire mærker egentlig havde slået pjalterne sammen, fortsatte de med at producere biler under deres eget navn og logo – den store fordel for virksomhederne var, at det vi i dag med et flot engelsk udtryk kalder ’research and development’-afdelingen blev samlet og effektiviseret.
Faktisk brugte Auto Union stort set kun logoet, når det gjaldt motorløb, hvor ringene så blev brugt som logo.
DKW sad faktisk på næsten 18 procent af det tyske bilmarked i 1938, og året efter leverede Audi de sidste biler inden en mindre pause fra bilmarkedet. Faktisk var det måske en større pause – biler med Audi begyndte nemlig først at rulle ud fra fabrikkerne i 1965 og en pause på godt 25 år!
I mellemtiden var der sket en del i den tyske bilindustri, men det ligger fast, at (næsten) som Fugl Fønix genopstod Audi fra glemslen og har sidenhen udviklet sig til det luksuriøse køretøj, vi kender i dag.
Der er nok en del af os, der i dag burde takke August og vores egen Jørgen for at muliggøre glæden ved at køre rundt i en Audi. Men når vi skal købe eller lease en Audi, er der nok ikke mange, der skænker de fire ringe en tanke – ud over at de er blevet synonym med luksus.
Fejl: Kontaktformular ikke fundet.